Ropogós

Nincsenek friss tartalmak.

» A teljes listához

Új hozzászólások

» 2017.02.16. 15:38:22, Noel @ Nem minden privacy tipp "tuti"

» 2016.11.13. 13:14:07, Illés bence jános @ Hogyan válasszunk erős jelszót?

» 2016.09.24. 07:22:07, Bola Online @ Alkalmazott kriptográfia – TrueCrypt

» 2015.12.25. 21:18:36, MobilKém @ Lehallgatható kikapcsolt állapotban a mobiltelefon?

» 2015.11.26. 21:38:36, [anonymous] @ Titokban összesúg a tévé és az okostelefon

Lehallgatható kikapcsolt állapotban a mobiltelefon?

| | 2008.07.27. 16:55:37  Földes Ádám Máté  

Vissza

Igen, le – ha megfelelően felkészítették a rajta futó szoftvert. Az újdonság az, hogy most már ezt a titkosszolgálatokon kívül magánemberek is megtehetik, az utóbbiak természetesen illegálisan. A módszer azt használja ki, hogy a telefon „kikapcsolt” állapotában is aktívak bizonyos szoftverkomponensek. (Gondoljunk csak az ébresztőóra funkcióra, ami az általam ismert összes mobilkészülékben akkor is működik, ha a képernyő teljesen sötét.)

Egy magyar nyelvű weboldal készítője kisebb-nagyobb összegért vállalja, hogy a számára átadott, megfelelő operációs rendszert futtató telefonra egy ilyen, kikapcsolás után is futó programot telepít. A szoftver úgy működik, hogy egy előre megadott számról érkező hívást elfogad, és közvetíti a „megpatkolt” telefon környékén hallható hangokat; a lehallgatott semmit sem vesz észre, a készülék képernyője sötét marad. A módszer hátránya, hogy a „beszélgetés” percdíját a hívó félnek muszáj kifizetnie, valamint egyáltalán nem lehetséges a lehallgatás, ha az akkumulátort eltávolítják. (Személyes véleményem: a kivett akkumulátoros mobil lehallgathatósága egyszerű városi legenda. Sosem olvastam még olyan készülékről, amely megfelelően preparált akkumulátor vagy hardver használata nélkül képes lenne poloskaként működni az áramellátás megszűnése után.)
A termékpaletta nem merül ki ennyiben: lehetséges észrevétlenül konferenciahívással bekapcsolódni egy már folyamatban levő beszélgetésbe, valamint kérhetünk a küldött és fogadott SMS-ekről egy másik számra egy másolatot. Ez utóbbi megoldás hátránya, hogy a megfigyelt fizeti az „extra” SMS-ek díját, és ez adott esetben markánsan megjelenhet a számlán.
Jó hír, hogy a szoftver kitörölhető a telefonból. Ezt legkönnyebben a szerviz tudja megtenni, ahol kérhető a memória teljes „kipucolása” naptárastól, telefonkönyvestől, lehallgatószoftverestől, mindenestől. Lehet, hogy a nem is olyan távoli jövőben érdemes lesz minden olyan telefonon elvégeztetni egy ilyen törlést, amit nem saját magunk vettünk a szolgáltató márkaboltjában.

Címkék: megfigyelés, gsm

Permalink: https://pet-portal.eu/blog/read/85/2008-07-27-Lehallgathato-kikapcsolt-allapotban-a-mobiltelefon.php

Forrás: Mobilkémek a szegedi panelben

Ajánló

Vissza


Hozzászólások

Összesen 8 hozzászólás látható.

2015.12.25.

MobilKém [ nbalazs911@gmail.com | www.mobilkem.hu/ ] 2015.12.25. 21:18:36
A linkelt web oldal már sajnos nem üzemel, de van egy Mobilkém program ami hasonlót tud. www.mobilkem.hu

2015.02.18.

Menadel [ micocska@gmail.com ] 2015.02.18. 17:37:27
néha nemártana belehallgatni olyan beszélgetésekbe,amelyek az emberi méltóság megsértését készitik elő,netán egy bérgyilkosságot,stb.Én egyszer elvittem a mobilomat a szerelőhöz,majdnemkét hónapba tellett,amig vissza tudtam tőle szerezni.Nyilván használták.A hangpostáját meghallgattam,mert egy üzenetet nem töröltek le róla.Szerintem,ez egy betörésről szóló hang felvétel volt,de még más is elképzelhető,mert női sikoltozás is volt rajta,mégpedig borzalmas..Előtte ez a szöveg::Mit állsz??Menj már!!Jó,megyek! Menj!Itt várok rád!!!Mindenkinek a fantáziájára bizom,mi történhetett.Én durván mondva egy erőszakra gondolok,amit egy nővel szemben követtek el!

2014.12.03.

anonymous 2014.12.03. 17:21:40
Ebben a szemét világban mindenkitől félni kell. A titkosszolgálatok bármikor lehallgathatnak, elvileg bírói engedéllyel, de ez mese, ugyanis sosem kapunk erről kiértesítést.
Érdekes, hogy bizonyos magas beosztású személyeket (pl: politika) nem hallgatnak le, vagy legalábbis nem tesznek közzé, pedig ott rendszeres a korrupció, hivatali visszaélés, hivatali vesztegetés, stb.
Őrájuk nem vonatkozik a törvény?

2014.03.09.

anonymous 2014.03.09. 22:53:22
Üdv!

Némely mobilból már nem kivehető az akkumulátor.
Viszont nem kötelező a telefonnak mindig és mindenhol a zsebünkbe lennie
A lehallgatás ezenkívül még sokféle lehet, de a védelem is: http://maganbeszelgetes.hupont.hu/2/vedelem-a-lehallgatas-ellen-lehallgatas-mentesites

2009.07.29.

Michaelangelo [ none@non.hu | asdffgg.hu ] 2009.07.29. 03:29:51
"Aki kész szabadságát a biztonságért feláldozni, az előbb-utóbb mindkettőt el fogja veszíteni." - Benjamin Franklin

bocika:
?Igen, le ? ha megfelelően felkészítették a rajta futó szoftvert. Az újdonság az, hogy most már ezt a titkosszolgálatokon kívül magánemberek is megtehetik, az utóbbiak természetesen illegálisan.?

Huuu a nagy tudású emberek, szerintem a Blog írója még nem látott ilyen szoftvert, készüléket?
-----------------------
Ebben a szemét világban, amikor a gyerek elmegy a discoba és a jegyárus nem a jegyet nyomja a kézbe hanem a drogot ???..

Mindenki, azon lovagol, hogy mi legális és mi nem, de ha az Ön gyermekéről lenne szó, akit egy ilyen készülék segítségével kiszedhet egy rossz társaságból, pl. kábítószer stb. Lehet, hogy jó ötletnek tartaná ezt a lehetőséget és pártolná a technika tudását?. (megmentette a gyermeke életét)
A titkosszolgálat emberei is mindent elkövetnének, (civilben) hogy biztonságba tudják a gyermeküket..
Különben az oldal megszűnt.. (sajnos)

2008.08.12.

avatar somogyit 2008.08.12. 21:21:38
Jól értem, hogy egyelőre még nem lehetséges telefonra poloska program telepítése távolról? Ez ugyanis azt jelentené, hogy a telefont lehallgatás előtt el kell lopni, majd visszacsempészni.


Szerintem az akkumulátor eltávolításánál egyszerűbb védekezés a lehallgatás ellen: a készüléket alufóliába kell becsomagolni. Az alufólia nem engedi át az elektromos hullámot - vagyis tökéletesen elzárja a készüléket a (fólián túli) világtól.

2008.08.01.

avatar Földes Ádám Máté 2008.08.01. 20:58:48
Üdvözlöm a PET Portálon! Szabadjon röviden reagálnom hozzászólására:

Huuu a nagy tudású emberek, szerintem a Blog írója még nem látott ilyen szoftvert, készüléket?

Ez legfeljebb féligazság. A konkrét szoftvert valóban nem láttam, viszont egy féléves kurzus keretein belül tanultam szoftverfejlesztést Symbian platformra (ezt a rendszert futtatja sok mobiltelefon, tudtommal leginkább a Nokiák). Megtanultuk például, hogy hogyan lehet SMS-t küldeni, valamint emlékezetem szerint arról is esett szó, hogy mit lehet kezdeni a telefon eredeti funkciójával, a telefonálással. Igazság szerint azonban a kurzus elvégzése előtt sem volt szükségem óriási képzelőerőre ahhoz, hogy belássam: ilyen szoftverek sok munkával és némi programozói tapasztalattal bizony elkészíthetőek. Egyetemi körökben szerintem könnyen lehetne találni olyat, aki féléves projektként egy ilyen szoftvert ?csuklóból? kifejleszt.

Mindenki, azon lovagol, hogy mi legális és mi nem...

Tekintve, hogy jogállamban élünk, szerintem igenis számít, hogy mi legális és mi nem.

...de ha az Ön gyermekéről lenne szó, akit egy ilyen készülék segítségével kiszedhet egy rossz társaságból, pl. kábítószer stb. Lehet, hogy jó ötletnek tartaná ezt a lehetőséget és pártolná a technika tudását?

A PET Portál célja alapvetően nem a moralizálás, az állásfoglalás ?jó? és ?rossz? mellett, de ha már erre lett kihegyezve a kommentár, akkor reagálok rá.
Egyrészt ugye van a dolognak egy álszentebb oldala: a programot nem gyerekek figyelésére használták a honlap készítője szerint, hanem az esetek döntő többségében házastársak kémkedtek egymás után. Másrészt ? nem tudván, hogy ez a gyerekes példa most konkrét, saját tapasztalat-e ? azt gondolom, hogy két ember kapcsolatában nagyon el van szúrva valami, ha olyan mértékben titkolóznak egymás előtt, hogy ilyen eszközök alkalmazása válik ?indokolttá?. Harmadrészt pedig képzeljünk el egy olyan helyzetet, ami egészen egyszerűen kialakulhat, ha általánossá válik a poloskaprogram használata (ezzel most picit a jövőbe tekintünk). Tegyük fel, hogy poloskásítjuk gyerekünk telefonját, és a lurkóval egy ideig minden rendben megy. Aztán egyszercsak észrevesszük, hogy időnként nem elérhető a poloska ? a kissrác gyanút fog, és időnként kiveszi az akkut a mobilból. Mi a megoldás? Leülünk a gyerekkel megbeszélni a dolgot? Akkor miért nem tettük meg ezt a poloskázás előtt? Vagy netán ?tetten érés? után inkább ilyen módszerekhez folyamodnánk?

A titkosszolgálat emberei is mindent elkövetnének, (civilben) hogy biztonságban tudják a gyermeküket..

Elnézést, de erre nem tudok kevésbé cinikusan reagálni: szóval arról lenne szó, hogy például az Egyesült Államokban ? ahol már tényleg bevetettek ilyen szoftvert bűnözők ellen ? a titkosszolgák poloskásítják a gyerekeik telefonját (hiszen a titkosszolgálati munkatárs mindent elkövet a gyerekéért, ami hatalmában áll)? Ezt azért nem hinném...

2008.07.29.

avatar bocika 2008.07.29. 22:45:37
?Igen, le ? ha megfelelően felkészítették a rajta futó szoftvert. Az újdonság az, hogy most már ezt a titkosszolgálatokon kívül magánemberek is megtehetik, az utóbbiak természetesen illegálisan.?

Huuu a nagy tudású emberek, szerintem a Blog írója még nem látott ilyen szoftvert, készüléket?
-----------------------
Ebben a szemét világban, amikor a gyerek elmegy a discoba és a jegyárus nem a jegyet nyomja a kézbe hanem a drogot ???..

Mindenki, azon lovagol, hogy mi legális és mi nem, de ha az Ön gyermekéről lenne szó, akit egy ilyen készülék segítségével kiszedhet egy rossz társaságból, pl. kábítószer stb. Lehet, hogy jó ötletnek tartaná ezt a lehetőséget és pártolná a technika tudását?. (megmentette a gyermeke életét)
A titkosszolgálat emberei is mindent elkövetnének, (civilben) hogy biztonságba tudják a gyermeküket..
Különben az oldal megszűnt.. (sajnos)

Új hozzászólás beküldése

Bárki hozzászólhat, nem regisztrált beküldő esetén egyik adat megadása sem kötelező - a hozzászólás akár névtelen is lehet.

Név:
E-mail:
Blog:
Megerősítési kód (Új kép generálása a megerősítési kódról)

A BBCode egy egyszerű jelölő nyelv, amellyel a hozzászólásokat lehet formázni. Érvényes parancsok:

bold: [b]Maecenas at nisl.[/b]
italics: [i]Maecenas at nisl.[/i]
underline: [u]Maecenas at nisl.[/u]
url: [url]http://www.mysite.com[/url], [url=http://www.mysite.com]Maecenas at nisl.[/url]
image: [img]http://www.mysite.com/mypic.png[/img]
quote: [quote]Maecenas at nisl.[/quote]
code: [code]Maecenas at nisl.[/code]
size: [size=12]Maecenas at nisl.[/size]
color: [color=#FF0000]Maecenas at nisl.[/color]

Hozzászólok!

© International PET Portal, 2010 | Impresszum | Felhasználási feltételek | Adatvédelmi Nyilatkozat