Ropogós

Nincsenek friss tartalmak.

» A teljes listához

Új hozzászólások

» 2017.02.16. 15:38:22, Noel @ Nem minden privacy tipp "tuti"

» 2016.11.13. 13:14:07, Illés bence jános @ Hogyan válasszunk erős jelszót?

» 2016.09.24. 07:22:07, Bola Online @ Alkalmazott kriptográfia – TrueCrypt

» 2015.12.25. 21:18:36, MobilKém @ Lehallgatható kikapcsolt állapotban a mobiltelefon?

» 2015.11.26. 21:38:36, [anonymous] @ Titokban összesúg a tévé és az okostelefon

Mouseveillance

| | 2015.10.30. 14:10:20  Szerencsés Ákos  

Vissza

A web ingyenes, és emiatt legtöbbünk napi életének szerves részévé vált. Azonban az ingyenesség ára, hogy számos hírportál és egyéb weboldal hirdetésekből szerzi bevételeit. Ezek között is egyre népszerűbbek a személyre szabott hirdetések, amelyek a látogatók ízlésvilágához igazodnak, s mivel kevesen nyilatkoznának erről maguk, a hirdetők ezt az információt inkább rejtett megfigyelés útján szerzik meg az ún. webpoloskák segítségével. Ezzel kapcsolatban számos probléma felmerülhet, hiszen ha a felhasználó valahogyan tudomást is szerezne arról, hogy megfigyelik, a legtöbb esetben lehetetlen az adatgyűjtést megakadályozni vagy ellenőrizni (tudj meg többet itt: webpoloska.hu). Ráadásul a webpoloskák egyre trükkösebb módszereket alkalmaznak, amelyekkel szemben egyre nehezebb védekezni.

A Mouseveillance projektünk célja a webpoloskák egyik lehetséges azonosítási módszerének vizsgálata, miszerint a böngészés során az egérmozgás alkalmas-e az azonosításra. Ez ugyanis lehetővé tenné, hogy a hirdetők weboldalakon kövessék tevékenységeinket, még akkor is, ha például számítógépet váltunk. Ez rendkívüli hatással lenne a privátszférára, nagyon megnehezítené a megfigyelés elkerülését. Ezért az is célunk, hogy az ezzel kapcsolatos privacy-védelemi mechanizmusokra is megoldásokat keressünk.

A kutatásunk két fő fázisból tevődik össze. Az első fázisban olyan adatokat szeretnénk gyűjteni, amelyhez egy webpoloska is hozzáférhet bármely oldalon: az egérmozgás pontos menetére. A második fázisban az előzőleg gyűjtött adatokat elemezzük ki, és vizsgáljuk a web-használók azonosíthatóságát. A gyűjtéséhez támogatókat keresünk, akik feltelepítik a kísérletre kifejlesztett Firefox kiegészítőt és használják néhány hétig, vagy letöltik a Firefox portable csomagot.

Cserébe a résztvevőknek lehetőségük van visszatekinteni böngészéseikhez tartozó egérmozgásokat hőtérképek formájában az összes olyan weboldalon, melyen az adatgyűjtést aktiválták. Továbbá feketelistára helyezhetnek olyan oldalakat, amelyeket kizárnának az adatgyűjtésből, illetve a begyűjtött adatok közül utólag kiválaszthatják, mely oldalakhoz kapcsolódó tartalmat szeretnék törölni rendszerünk adatbázisából. E funkciók jelenleg tesztelés alatt állnak, de szabadon kipróbálhatóak.

Az adatgyűjtés névtelenül zajlik (minden telepítéshez véletlen azonosító párosul), és a begyűjtött adatokat is névtelenül kezeljük, és nem kíséreljük meg felfedni a támogató személy identitását sem.

Kérünk, hogy te is segítsd a munkánkat! Töltsd le a gyűjtésre előkészített programok egyikét, és használd a mindennapi böngészéshez (lásd: mv.webpoloska.hu/download.php). A portable csomag letöltésével akár az érzékeny munkameneteket is könnyen kizárhatod az adatgyűjtésből (mint banki vagy munkahelyi intranet oldalak). Az adatgyűjtési időszak lezárását követően az adatok elemzésével foglalkozunk, az eredményeket a későbbiek során publikálni tervezzük, először diplomaterv formájában, valamint az eredmények függvényében tudományos cikk formájában nyilvánosan is tervezzük közölni. Bővebb információ az mv.webpoloska.hu weboldalon található.

Címkék: megfigyelés, adatgyűjtés, egér, mouseveillance, kísérlet

Permalink: https://pet-portal.eu/blog/read/676/2015-10-30-Mouseveillance.php

Vissza


Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás látható.

Nincsenek hozzászólások.


Új hozzászólás beküldése

Bárki hozzászólhat, nem regisztrált beküldő esetén egyik adat megadása sem kötelező - a hozzászólás akár névtelen is lehet.

Név:
E-mail:
Blog:
Megerősítési kód (Új kép generálása a megerősítési kódról)

A BBCode egy egyszerű jelölő nyelv, amellyel a hozzászólásokat lehet formázni. Érvényes parancsok:

bold: [b]Maecenas at nisl.[/b]
italics: [i]Maecenas at nisl.[/i]
underline: [u]Maecenas at nisl.[/u]
url: [url]http://www.mysite.com[/url], [url=http://www.mysite.com]Maecenas at nisl.[/url]
image: [img]http://www.mysite.com/mypic.png[/img]
quote: [quote]Maecenas at nisl.[/quote]
code: [code]Maecenas at nisl.[/code]
size: [size=12]Maecenas at nisl.[/size]
color: [color=#FF0000]Maecenas at nisl.[/color]

Hozzászólok!

© International PET Portal, 2010 | Impresszum | Felhasználási feltételek | Adatvédelmi Nyilatkozat