Ropogós

Nincsenek friss tartalmak.

» A teljes listához

Új hozzászólások

» 2017.02.16. 15:38:22, Noel @ Nem minden privacy tipp "tuti"

» 2016.11.13. 13:14:07, Illés bence jános @ Hogyan válasszunk erős jelszót?

» 2016.09.24. 07:22:07, Bola Online @ Alkalmazott kriptográfia – TrueCrypt

» 2015.12.25. 21:18:36, MobilKém @ Lehallgatható kikapcsolt állapotban a mobiltelefon?

» 2015.11.26. 21:38:36, [anonymous] @ Titokban összesúg a tévé és az okostelefon

Kriptográfia - hol segít a privátszféra védelmében a titkosítás?

| | 2008.04.08. 19:08:17  Földes Ádám Máté  

Vissza

Ez a bejegyzés egy hosszabbra tervezett, kriptográfiai témájú sorozat első darabja. A bejegyzésekben nem bocsátkozom komoly elméleti fejtegetésekbe – csak a privátszféra védelme iránt érdeklődő laikus vagy szakmabeli számára potenciálisan érdekes dolgokat szeretném kifejteni.

Mi is egyáltalán a kriptográfia? Röviden és velősen megfogalmazva az információ elrejtésének, titkosításának, rejtjelezésének tudománya. (Egyes „iskolák” ide sorolják a kriptanalízist is, mely diszciplína a titkosított formában létező információ olvashatóvá tételével, visszafejtésével foglalkozik.) A kriptográfia alkalmazásának lényege, hogy a titkosított információ, kerüljön bár illetéktelen kezekbe, használhatatlan legyen mindenki számára, aki nem ismeri a visszafejtéshez szükséges paramétereket – ez utóbbiakról egy későbbi bejegyzésben lesz szó. Nem nehéz felismerni, hogy a titkosítás a privátszféra védelmének egyes területein alappillérnek számít – hiszen mi lenne az átlagember számára a kriptográfia alkalmazásának motivációja, ha nem az, hogy mások elől elrejtsen bizonyos érzékeny természetű információkat? Ebben a blogbejegyzésben a titkosítás egyes PET-es alkalmazásairól lesz szó. A későbbi részekben pedig igyekszem a lehető legkevesebb matematikai „töltelékkel” bemutatni az ezekben a megvalósításokban használt algoritmusokat, módszereket.

 

Biztonsági átjáró alkalmazása esetén a hálózati architektúra

 

A kriptográfia eredményeit nap mint nap használjuk – amikor bejelentkezünk a számítógépünkre, amikor bankkártyával vásárolunk, amikor kábelmodemmel internetezünk, de még akkor is, amikor kedvenc gyári DVD-nket lejátsszuk. PET szempontból azonban sokkal érdekesebb a fájlrendszerek illetve a hálózati forgalom titkosítása (habár a felsoroltak közül többnek vannak, illetve lehetnek inherens PET-es vonatkozásai).

A fájlrendszer rejtjelezésének lényege, hogy a számítógép valamely háttértárán levő adatokat ne olvashassa el illetéktelen. A titkosítás szokásosan háromféle egységen történhet: az egész merevlemezen, a partíción illetve egy-egy fájlon. Az utóbbi megvalósításra példa a Windows XP-be épített titkosítás, melyet NTFS állományrendszeren használhatunk, illetve Linuxon az EncFS nevű „álfájlrendszer”. Egész merevlemezre alkalmazott titkosításra hardveres megvalósításokat is találunk – ilyen például a CoolDrives által gyártott Encrypted Hard Drive Enclosure. A hardveres rejtjelezés talán leheletnyivel elegánsabb megoldás, mivel a központi processzornak nem kell a titkosítással is törődnie, ellenben viszonylag mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha egy ilyen eszközt akarunk beszerezni...

 

Forrás: Gyöngyösi László: Tor és Torpark: az új generációs anonim böngészők funkcionális és teljesítményelemzése

 

A hálózati forgalom rejtjelezésekor az adatátviteli közegen illetve csomópontokon átvitt bitsorozatot titkosítjuk. A titkosítás az ún. OSI-rétegek egyikében (vagy akár többen) történhet. Egészen elemi szintű adategységeken, az ún. adatkapcsolati rétegben (data link layer) rejtjelez a kábelmodem illetve a WLAN (Wireless Local Area Network, vezeték nélküli helyi hálózat), míg magasabb szinten, tipikusan a szállítási rétegben (transport layer) történik a rejtjelezés, amikor bankunknak adunk megbízásokat az Interneten. PET-szempontból a legérdekesebb talán a fizetős virutális magánhálózat (VPN, Virtual Private Network) megvalósítások egyike, mint például a StrongVPN, illetve az anonimizáló átjátszóállomások hálózata, mint amilyen a Tor (The Onion Routing, „a vöröshagyma-útválasztás” ).

Az ún. hozzáférési VPN úgy működik, hogy bejelentkezünk egy biztonsági átjáróra (security gateway), és titkosított csatornát építünk ki vele. Ezzel a megoldással elérhetjük, hogy a „drótunkon” hallgatózók ne tudják megmondani se azt, hogy milyen adatot forgalmazunk, se azt, hogy kinek (csak az látszik, hogy „bináris szemét” megy számítógépünk és a biztonsági átjáró közt). Ráadásul a szerver, akihez kapcsolódunk, szintén nem fogja tudni, hogy milyen IP-címről jött eredetileg az adat, hanem csak azt, hogy a biztonsági átjáró küldte neki tovább. (Két megjegyzés a szakmabeli érdeklődőknek. Egyrészt a biztonsági átjáró és a szerver közt nincs titkos kapcsolat, tehát azon a szakaszon lehallgatható a magasabb rétegben nem rejtjelezett forgalom – ennek azonban nagyságrendekkel kisebb a valószínűsége, mint hogy pl. egy vezeték nélküli hotspotnál „szivárogtassunk” titkos adatot. Másrészt forgalomelemzési technikákkal esetleg lehetségessé válhat anonimitásunk megsértése egy harmadik fél számára, aki a biztonsági átjáró mindkét „oldalán” figyeli a forgalmat – ez sem tartozik azonban a könnyen kivitelezhető támadások közé, bár védekezni is nehezebb ellene.)

A Tor célját (anonimitás, titkosítás) tekintve hasonló az anonimizáló VPN-hez, megvalósításban viszont gyökeresen különbözik tőle. Erről a rendszerről egy kiváló tanulmány olvasható a Portálon, úgyhogy nem bocsátkozom komolyabb értekezésbe vele kapcsolatban. Lényegében arról van szó, hogy a forgalmat több, az Internetre csatlakozó számítógépen is „átjátsszuk”, míg maga a forgalom hagymahéjszerűen titkosítva van. A rejtjelezés rétegződésének köszönhetően csak az utolsó „átjátszóállomás” képes teljes egészében dekódolni az adatot, és továbbadni a célpontnak. Összehasonlításként elmondhatjuk, hogy míg a VPN az alkalmazások számára transzparens (vagyis nem igényel külön konfigurációt a webböngészőben, a levelezőprogramban, stb.), addig Tor használatához az alkalmazásoknak képeseknek kell lenniük proxy szerverek használatára. A közbenső állomások száma miatt ráadásul a Tor viszonylag lassú is. Van viszont egy meglehetősen komoly előnye a VPN-hez képest: teljesen ingyen van.

Címkék: anonimitás, biztonság, kriptográfia, forgalomelemzés

Permalink: https://pet-portal.eu/blog/read/64/2008-04-08-Kriptografia-hol-segit-a-privatszfera-vedelmeben-a-tit...

Forrás: Cryptography

Ajánló

Vissza


Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás látható.

Nincsenek hozzászólások.


Új hozzászólás beküldése

Bárki hozzászólhat, nem regisztrált beküldő esetén egyik adat megadása sem kötelező - a hozzászólás akár névtelen is lehet.

Név:
E-mail:
Blog:
Megerősítési kód (Új kép generálása a megerősítési kódról)

A BBCode egy egyszerű jelölő nyelv, amellyel a hozzászólásokat lehet formázni. Érvényes parancsok:

bold: [b]Maecenas at nisl.[/b]
italics: [i]Maecenas at nisl.[/i]
underline: [u]Maecenas at nisl.[/u]
url: [url]http://www.mysite.com[/url], [url=http://www.mysite.com]Maecenas at nisl.[/url]
image: [img]http://www.mysite.com/mypic.png[/img]
quote: [quote]Maecenas at nisl.[/quote]
code: [code]Maecenas at nisl.[/code]
size: [size=12]Maecenas at nisl.[/size]
color: [color=#FF0000]Maecenas at nisl.[/color]

Hozzászólok!

© International PET Portal, 2010 | Impresszum | Felhasználási feltételek | Adatvédelmi Nyilatkozat