Ropogós

Nincsenek friss tartalmak.

» A teljes listához

Új hozzászólások

» 2017.02.16. 15:38:22, Noel @ Nem minden privacy tipp "tuti"

» 2016.11.13. 13:14:07, Illés bence jános @ Hogyan válasszunk erős jelszót?

» 2016.09.24. 07:22:07, Bola Online @ Alkalmazott kriptográfia – TrueCrypt

» 2015.12.25. 21:18:36, MobilKém @ Lehallgatható kikapcsolt állapotban a mobiltelefon?

» 2015.11.26. 21:38:36, [anonymous] @ Titokban összesúg a tévé és az okostelefon

2013 top tech témái - a privacy kiemelten megjelent közöttük!

| | 2014.01.07. 05:10:53  Gulyás Gábor  

Vissza

A TechPolicy összegyűjtötte azokat a tech témákat, amelyek 2013-ban főszerepet kaptak. Ezek alapján látható, hogy 2013-ban a privacy még kiemeltebb szerepet kapott, és várhatóan ez csak fokozódni fog idén is.

Node melyek is voltak ezek 2013-ban? (A könnyebb egyeztethetőség kedvéért a pontokat számát és nevét meghagytam, de az utána a saját megjegyzéseimet írtam.)

(1) NSA Surveillance. A privátszféra-védő megoldások használóra sok esetben űrlényként tekintettek, de az NSA megfigyelési botrány jelentősen hozzájárult, hogy ez a negatív prekoncepció elkezdett megváltozni. Nem azért használunk ilyen eszközöket, mert rejtegetni valónk van, hanem mert nem egy függönytelen ablak előtt kívánjuk élni az életünket.

...

(3) Bitcoin. Ugyan a tavaly nagy népszerűségre szert tévő fizetési eszköz jövője igen bizonytalan, de legalább van egy ígéretes alternatíva, amely segítségével valóban név nélkül fizethetünk.

(4) Drones and robots. Hazánkban egyelőre nem túlságosan elterjedtek, de a fizikai privátszférát kénytelenek leszünk újraértelmezni, amikor elterjednek – amikor a magas kerítés sem véd a kíváncsi szemek elől (ilyenkor nem feltétlenül csak a paparazzikra, hanem egyszerű köztörvényes bűnözőkre is gondolhatunk, mint a tolvajok), és a tizedik emeleten is számolnunk kell azzal, hogy egyszer csak benézhet valaki az ablakon.

...

(6) Commercial privacy. Erről a témáról rendszeresen írunk a PET Portál indulása óta, és a tavalyi évben sem állt meg ezen a téren az élet. Elég csak néhány kapcsolódó kulcsszót áttekintetünk.

(7) Fairness and algorithms. Sokszor nem tudjuk vagy nem látjuk át, mi alapján kapunk ajánlásokat egy weboldalon, vagy más esetben hogyan befolyásolják döntéseinket, választásainkat. (Például gondoljunk arra, amikor a hitelkérelmet befolyásolhatják a Facebook-os kapcsolatok, vagy amikor a hotelszoba kínálatot a feltételezett anyagi hátterünk.) Ez a probléma tavaly szerencsére többeket foglalkoztatott, ami javulást hozhat ezen a téren.

(8) Cell phone unlocking. A mobiltelefonunk erőteljesen beintegrálódott a privátszféránkba, így joggal várhatjuk el, hogy nagyobb kontrollt akarunk elérni felette, és ha kell, például tűzfalak telepítésével blokkolhassuk az egyes alkalmazások tevékenységét.

...

Végeredmény: a összesen 6 pont érintett, ez elég jelentős arány – kíváncsi vagyok, jövőre feljebb kúszik-e az érintett területek száma.

Címkék: megfigyelés, privacy, nsa, 2013

Permalink: https://pet-portal.eu/blog/read/564/2014-01-07-2013-top-tech-temai-a-privacy-kiemelten-megjelent-koz...

Vissza


Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás látható.

Nincsenek hozzászólások.


Új hozzászólás beküldése

Bárki hozzászólhat, nem regisztrált beküldő esetén egyik adat megadása sem kötelező - a hozzászólás akár névtelen is lehet.

Név:
E-mail:
Blog:
Megerősítési kód (Új kép generálása a megerősítési kódról)

A BBCode egy egyszerű jelölő nyelv, amellyel a hozzászólásokat lehet formázni. Érvényes parancsok:

bold: [b]Maecenas at nisl.[/b]
italics: [i]Maecenas at nisl.[/i]
underline: [u]Maecenas at nisl.[/u]
url: [url]http://www.mysite.com[/url], [url=http://www.mysite.com]Maecenas at nisl.[/url]
image: [img]http://www.mysite.com/mypic.png[/img]
quote: [quote]Maecenas at nisl.[/quote]
code: [code]Maecenas at nisl.[/code]
size: [size=12]Maecenas at nisl.[/size]
color: [color=#FF0000]Maecenas at nisl.[/color]

Hozzászólok!

© International PET Portal, 2010 | Impresszum | Felhasználási feltételek | Adatvédelmi Nyilatkozat