Ropogós

Nincsenek friss tartalmak.

» A teljes listához

Új hozzászólások

» 2017.02.16. 15:38:22, Noel @ Nem minden privacy tipp "tuti"

» 2016.11.13. 13:14:07, Illés bence jános @ Hogyan válasszunk erős jelszót?

» 2016.09.24. 07:22:07, Bola Online @ Alkalmazott kriptográfia – TrueCrypt

» 2015.12.25. 21:18:36, MobilKém @ Lehallgatható kikapcsolt állapotban a mobiltelefon?

» 2015.11.26. 21:38:36, [anonymous] @ Titokban összesúg a tévé és az okostelefon

Google Glass és társai: hamarosan új területet kell, hogy feladjunk a privátszféránkból?

| | 2013.04.19. 05:59:30  Gulyás Gábor  

Vissza

Az elmúlt években voltak olyan meghatározó újítások, amelyek révén sok ember magánélete megnyílt a technológia és az ebből sokat profitáló cégek előtt. Ilyen volt a Facebook, miután "tömegtermékké" vált, és szisztematikusan leépítette a magánélet körüli védvonalakat. De ilyen volt az Apple is az iPhone-nal: az első iPhone piacra kerülése után sorban jelentek meg a hasonló termékek, amelyek megváltoztatták tulajdonosaik webhasználatát, internetről való gondolkodását, újabb felületét tárva fel a magánéletüknek az üzleti világ előtt.

Elnézve ezt a privátszféra-erodáló folyamatot, körvonalazódik a következő lehetséges állomás. Az Apple egy kulcsembere utalt arra, hogy fel kell készülni különféle hétköznapi eszközök "okosodására": használati tárgyaink új, okostelefon jellegű újragondolására, hasonlóan ahogy a Google teszi ezt a szemüveggel. Fogyasztói oldalon ez azt jelenti, hogy az eszközök kényelmesebbek, többfunkciósak lesznek, szolgáltatói oldalról pedig több minden lesz mérhető és marketing célból eladható a fogyasztó viselkedési szokásainak ismeretében.

Gondoljunk például a smart metering-re, amikor a villanyóra rögzíti és a központba beküldi mindig az aktuális fogyasztási értéket, amit mi is le tudunk olvasni okostelefonunkkal/számítógépünkkel. Ez számos előnnyel jár: jobban tudunk gazdálkodni a fogyasztással, egyszerűbb kiszúrni a nagy fogyasztású eszközöket, vagy könnyebb a passzív fogyasztásunkat felmérni. Azonban a központ is jut extra információhoz (ami értékes marketing alapinformáció lehet): fogyasztásunkból megbecsülheti, mikor vagyunk otthon, mosunk, feltérképezheti a napi rutinunk, stb.

De a technológiai fejlődés nem feltétlenül kell hogy a privátszféra-erózióját is jelentse egyben, a probléma (egy része) a gyártók, szolgáltatók hozzáállásában keresendő. A fenti jelenség is ezért aggasztó, mert általában őket a haszon jobban érdekli, mint a felhasználók privátszférája. Például az Apple-t is, aki alapértelmezettként engedélyezte a felhasználók azonosítását és nyomkövetését az iOS 6-ban. Az Apple-nek így a termék eladásán felül sikerült a vásárlót is értékesíteni, ráadásul többször (a termék teljes életciklusára, vagy a funkció kikapcsolásáig), hiszen a nyomkövetés folyamatosan termeli a bevételeket számára.

Nos, valójában ezzel, a technológiai fejlődés mögé befurakodó anyagias mentalitással van probléma. (A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy ezt sokszor a felhasználók maguk is jóváhagyják, vagy egyszerűen nem érdekli őket.)

Címkék: vélemény, facebook, apple, privátszféra védelem

Permalink: https://pet-portal.eu/blog/read/506/2013-04-19-Google-Glass-es-tarsai-hamarosan-uj-teruletet-kell-ho...

Vissza


Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás látható.

Nincsenek hozzászólások.


Új hozzászólás beküldése

Bárki hozzászólhat, nem regisztrált beküldő esetén egyik adat megadása sem kötelező - a hozzászólás akár névtelen is lehet.

Név:
E-mail:
Blog:
Megerősítési kód (Új kép generálása a megerősítési kódról)

A BBCode egy egyszerű jelölő nyelv, amellyel a hozzászólásokat lehet formázni. Érvényes parancsok:

bold: [b]Maecenas at nisl.[/b]
italics: [i]Maecenas at nisl.[/i]
underline: [u]Maecenas at nisl.[/u]
url: [url]http://www.mysite.com[/url], [url=http://www.mysite.com]Maecenas at nisl.[/url]
image: [img]http://www.mysite.com/mypic.png[/img]
quote: [quote]Maecenas at nisl.[/quote]
code: [code]Maecenas at nisl.[/code]
size: [size=12]Maecenas at nisl.[/size]
color: [color=#FF0000]Maecenas at nisl.[/color]

Hozzászólok!





© International PET Portal, 2010 | Impresszum | Felhasználási feltételek | Adatvédelmi Nyilatkozat