Ropogós

Nincsenek friss tartalmak.

» A teljes listához

Új hozzászólások

» 2017.02.16. 15:38:22, Noel @ Nem minden privacy tipp "tuti"

» 2016.11.13. 13:14:07, Illés bence jános @ Hogyan válasszunk erős jelszót?

» 2016.09.24. 07:22:07, Bola Online @ Alkalmazott kriptográfia – TrueCrypt

» 2015.12.25. 21:18:36, MobilKém @ Lehallgatható kikapcsolt állapotban a mobiltelefon?

» 2015.11.26. 21:38:36, [anonymous] @ Titokban összesúg a tévé és az okostelefon

A nagy testvér tehát létezik! De mit tehetünk? NSA-botrány összefoglaló.

| | 2013.09.10. 05:55:38  Gulyás Gábor  

Vissza

Elég sok információ derült ki a PRISM ügy kapcsán már csütörtökig, és akkor gondoltam, hogy írok egy – kissé spekulatív – bejegyzést arról, hogy mire lehet képes az NSA, illetve mit lehet a megfigyelés ellen tenni. Mire elkészült volna, újabb információk kavarták fel a web vizét, jóval kevesebb spekulációra adva lehetőséget: már tudjuk, hogy az NSA bizonyos titkosított forgalmakat/üzeneteket is képes elemezni, megfigyelni. Szerencsére nem arról van szó, hogy feltörték volna a kriptográfia alapjául szolgáló algoritmusokat, hanem gondoskodtak róla, hogy a lehető legtöbb implementációban és szolgáltatónál legyenek kiskapuk, amikor "be szeretnének kukucskálni".

Korábban is lehetett sejteni, hogy a szuperszámítógépek ("adversary is capable of a trillion guesses per second") és az órási szakértői tudás ellenére sem képesek mindenütt permanens megfigyelést végrehajtani (bár behatolni valószínűleg igen, csak ezek a célzott támadások elég körülményesek, rizikósak és túl sokba kerülnek a tömeges alkalmazáshoz).

Ezért az NSA a könnyebb utat választotta: megegyezett a nagyobb cégekkel, hogy biztosítsanak a megfigyeléshez felületet, illetve telekommunikációs szolgáltatókkal is keresték a partneri kapcsolatot, szoftver készítő cégeknél pedig kiskapukat építtetek a termékekbe. Ez utóbbi ráadásul nem is rizikós: zárt kódú szoftvereknél a lebukás esélye minimális, és ha meg is történne, úgy intézték, hogy hibaként lehessen elmaszatolni a felfedezett gyengeséget (pl. protokoll változóinak befolyásolása, rossz véletlengenerátorok).

Ezt támasztja alá a Silent Circle nevű cég biztonságos email szolgáltatásának hirtelen leállítása. A cég mielőtt megkereshették volna őket a kormánytól (a botrány kezdete óta közel 400%-os növekedésük volt), inkább leállították a szolgáltatást és az adatokat törölték. Ugyanis ez esetben kénytelenek voltak belelátni a levelezésbe a protokoll nyíltsága miatt, míg más szolgáltatásaiknál end-to-end titkosítást alkalmaznak.

Emellett voltak törvényi törekvések a "lefedettség" növelésére (illetve szakmai is, ld. a 2013-as célkitűzéseket), erre utal az is, hogy törvényileg szerették volna az USA-ban is jelenlévő cégeket kötelezni a lehallgathatóságra, amit ha egy cég elmulasztana, napi 25 000 USD lenne a büntetése. Ez a törvény egyféle catch-all-ként működne: külön pénzkiadás nélkül be tudnánk poloskázni a fennmaradó cégeket, hiszen mindenki automatikusan partnerré válna (csak szemben a PRISM résztvevőkkel, ezek a cégek mindezt ellenjavadalmazás nélkül tennék, így olcsóbb az államnak).

Mit lehet tenni? A nyílt forráskódú kriptográfiai és PET technológiák kevésbé vannak kiszolgáltatva manipulációnak és nagy mennyiségben ezt nem tudja az NSA sem lehallgatni, így ilyen eszközöket érdemes használni. A következőket ajánljuk (egyeseket Bruce Schneier is használ és ajánl): KeePass, TrueCrypt, Thunderbird + Enigmail + GnuPGP vagy GPGTails, OTR, BleachBit. És persze nem érdemes gmail-es címet használni. :-)

Akit érdekel a téma, tudom ajánlani Bruce Schneier útmutatóját az online privátszféra megerősítéséhez. Ez a cikk nem csupán végigveszi az előzményeket (linkekkel) és bemutatja a fennálló helyzetet, hanem konkrét javaslatokat is tartalmaz, illetve a végén Bruce említ néhány PET-jellegű szoftvert, amit ő is használ, mióta a botrány tart (némi átfedésben a fentebbi listával). A theguardian ezen kívül még további érdekes cikkeket is közölt, amit érdemes elolvasni.

UPDATE (2013-09-10 13:35): mivel a TrueCrypt-et azért éri némi – akár óvatosságra intő – kritika, alternatívaként érdemes körbenézni a további lehetőségek között.

Thunderbird

Címkék: megfigyelés, nyomkövetés, privátszféra védelem, prism, nsa, snowden

Permalink: https://pet-portal.eu/blog/read/538/2013-09-10-A-nagy-testver-tehat-letezik-De-mit-tehetunk-NSA-botr...

Vissza


Hozzászólások

Összesen 0 hozzászólás látható.

Nincsenek hozzászólások.


Új hozzászólás beküldése

Bárki hozzászólhat, nem regisztrált beküldő esetén egyik adat megadása sem kötelező - a hozzászólás akár névtelen is lehet.

Név:
E-mail:
Blog:
Megerősítési kód (Új kép generálása a megerősítési kódról)

A BBCode egy egyszerű jelölő nyelv, amellyel a hozzászólásokat lehet formázni. Érvényes parancsok:

bold: [b]Maecenas at nisl.[/b]
italics: [i]Maecenas at nisl.[/i]
underline: [u]Maecenas at nisl.[/u]
url: [url]http://www.mysite.com[/url], [url=http://www.mysite.com]Maecenas at nisl.[/url]
image: [img]http://www.mysite.com/mypic.png[/img]
quote: [quote]Maecenas at nisl.[/quote]
code: [code]Maecenas at nisl.[/code]
size: [size=12]Maecenas at nisl.[/size]
color: [color=#FF0000]Maecenas at nisl.[/color]

Hozzászólok!

© International PET Portal, 2010 | Impresszum | Felhasználási feltételek | Adatvédelmi Nyilatkozat