Ropogós

Nincsenek friss tartalmak.

» A teljes listához

Új hozzászólások

» 2017.02.16. 15:38:22, Noel @ Nem minden privacy tipp "tuti"

» 2016.11.13. 13:14:07, Illés bence jános @ Hogyan válasszunk erős jelszót?

» 2016.09.24. 07:22:07, Bola Online @ Alkalmazott kriptográfia – TrueCrypt

» 2015.12.25. 21:18:36, MobilKém @ Lehallgatható kikapcsolt állapotban a mobiltelefon?

» 2015.11.26. 21:38:36, [anonymous] @ Titokban összesúg a tévé és az okostelefon

Facebook átnevelőtábor: ne legyen privátszféra-tudatos a felhasználó

| | 2012.08.26. 21:38:05  Gulyás Gábor  

Vissza

A Tech Crunch tegnapi cikkében górcső alá veszi a Facebook alkalmazások felületének grafikai újításait. Ezek nem kimondottan a cég privátszféra-barát oldalát mutatják, hiszen az átalakítások számos ponton a felhasználó tudatosságának "elaltatására" törekednek, amelyeket az említett cikk szerzője a következő pontokban foglalt össze:

  1. A régi dizájn két gombja (engedélyezem/nem engedélyezem) helyett már csak egy gomb van (játszom), ami már nem állítja döntés elé a felhasználót, hanem inkább a "reflex-szerű" alkalmazás indítás irányába tereli.
  2. A hozzáférési engedélyadásra figyelmeztető szöveg kevésbé látványos, apróbetűs lett és szürke színű.
  3. A kapcsolódó magyarázat eltűnt, és csak érdeklődésre jelenik meg (tooltip jelleggel).
  4. Általában a felhasználó a fő funkcionális elemre koncentrál, ami jelen esetben az indításhoz kapcsolódó néhány gomb; az ez alatti tartalom gyakorlatilag a felhasználók többsége előtt "rejtett". Az oldal ennek megfelelően úgy lett átszerkesztve, hogy az egyéb "sallangokkal" a felhasználók ne nagyon találkozzanak.
  5. Kerülik az engedélyezés kifejezés használatát, helyette inkább a felhasználói élményre koncentrál az új felület.

Véleményem szerint ez a néhány pont hűen tükrözi a Facebook magánéletünkről alkotott véleményét: ne akadékoskodjunk annyit, csak fogyasszunk bátran! Aztán hogy ez kinek válig egészségére, majd meglátjuk magunk...

Régi vs új dizájn. [A képet a TechChrunch-tól kölcsönöztük.]

Címkék: privacy, facebook, user interface, felhasználói felület

Permalink: https://pet-portal.eu/blog/read/474/2012-08-26-Facebook-atnevelotabor-ne-legyen-privatszfera-tudatos...

Forrás: Tech Crunch: 5 Design Tricks Facebook Uses To Affect Your Privacy Decisions

Vissza


Hozzászólások

Összesen 1 hozzászólás látható.

2012.12.02.

avatar Czentye Bence Levente 2012.12.02. 20:02:04
Hogy kinek válik egészségére? Azt bizony mi magunk tapasztalhatjuk meg, szvsz abban hogy az adataink illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Éppen aktuális, nem is olyan rég történt incidenst alapul véve ez egyáltalán nem is elképzelhetetlen. Egy bolgár blogger egy olyan hirdetésre bukkant mellyel potom áron(vmi öt dolláért ami magyar valutában kicsivel több mint ezer forint) több mint egymillió facebook felhasználó adatait szerezte meg. Ez főképp neveket, azonosítókat és email címeket jelentett, de amire inkább hangsúlyt kell fektetnünk az az, hogy ezen adatok egy része nem publikus eredetű profiloktól származott, hanem rejtett információk is voltak köztük.
A lényeg persze az az hogy, hogy is kerülhettek a felszínre ezen információk, amely után a facebook is vizsgálatot indított. Több elképzelés is napvilágot látott melyek közül a legvalószínűbbaz, hogy trükkös alkalmazások csalhatták ki az adatokat.

Ezt pedig nem is olyan nehéz elhinni lévén, hogy az alkalmazások grafikai felületét a cég designerei átszabták egy olyan kinézetűre, ahol az apró betűs részbe helyezték azokat az információkat, hogy az app milyen adatokhoz kíván hozzáférni, míg a korábbi kinézet esetén ezek az információk jó láthatóak voltak. Vagy éppen azt alapul véve, hogy a korábbi felületen két gomb volt, amelyek közül az egyikkel engedélyeztük a telepítést a másikkal pedig abortálhattuk azt, addig az új design csak egy gombot tartalmaz amivel a telepítést engedélyezhetjük, ahogy az a fentebb leírt pontok ezt elég bőven taglalják.

Így azt gondolom, hogy jogosan feltételezhetjük azt, hogy az új külső kevésbé tudatosítja a felhasználóval h az app telepítésével mennyi és milyen adatokat fog kiadni, így veszélyeztetve a user a saját adatvédelmi és adatbiztonsági helyzetét.

Ezek az intézkedések hiába "próbálják" rákényszeríteni a felhasználókra, hogy tartsák eszükben azt, hogy egy app telepítésével mekkora mennyiségű adatot osztanak meg a fejlesztőkkel, szvsz inkább az mondható el, hogy tompítják a felhasználó privátszféra-tudatosságát, így táptalajt biztosítva az esetleges hasonló incidensek bekövetkezésének.

Új hozzászólás beküldése

Bárki hozzászólhat, nem regisztrált beküldő esetén egyik adat megadása sem kötelező - a hozzászólás akár névtelen is lehet.

Név:
E-mail:
Blog:
Megerősítési kód (Új kép generálása a megerősítési kódról)

A BBCode egy egyszerű jelölő nyelv, amellyel a hozzászólásokat lehet formázni. Érvényes parancsok:

bold: [b]Maecenas at nisl.[/b]
italics: [i]Maecenas at nisl.[/i]
underline: [u]Maecenas at nisl.[/u]
url: [url]http://www.mysite.com[/url], [url=http://www.mysite.com]Maecenas at nisl.[/url]
image: [img]http://www.mysite.com/mypic.png[/img]
quote: [quote]Maecenas at nisl.[/quote]
code: [code]Maecenas at nisl.[/code]
size: [size=12]Maecenas at nisl.[/size]
color: [color=#FF0000]Maecenas at nisl.[/color]

Hozzászólok!

© International PET Portal, 2010 | Impresszum | Felhasználási feltételek | Adatvédelmi Nyilatkozat