Nieuw

Geen nieuwe bijdragen beschikbaar.

» Ga naar het overzicht

Recente reacties

Geen nieuwe reacties.

Hollen en stilstaan

| | 2010.11.01. 15:59:19  cuijpers  

Terug

Hollen en stilstaan

Soms zou ik willen dat ik de wereld even stop kon zetten, gewoon even niet doordraaien en gewoon even tijd krijgen om op adem te komen. Er gebeurt zoveel, er is zo’n overvloed aan nieuws, dat ik af en toe (of erger nog, eigenlijk altijd) het gevoel heb dat ik achterloop op de feiten. Wat dat betreft heb ik misschien toch het verkeerde vakgebied gekozen, want de techniek staat nu eenmaal nooit stil, en wij juristen zullen met onze reguleringsmechanismen altijd achter de techniek aan moeten rennen. Wat het er dan bovendien ook nog niet gemakkelijker op maakt, is dat ze in verschillende landen heel verschillend denken over dezelfde problemen. Schreef ik de vorige keer nog dat eBay door een Franse rechter verantwoordelijk is gehouden voor de verkoop van namaakartikelen via haar website, blijkt een Amerikaanse rechter inmiddels een compleet tegenovergesteld vonnis gegeven te hebben. In tegenstelling tot de Franse rechter meent de Amerikaanse rechter dat het toch echt de merkeigenaar zelf is die verantwoordelijk is voor de bescherming van zijn merk. Ook oordeelt de Amerikaanse rechter dat de maatregelen die eBay genomen heeft om de verkoop van namaakartikelen tegen te gaan afdoende zijn.

Niet alleen heb ik het gevoel dat er achter de techniek aangelopen wordt, ook heb ik het gevoel dat er af en toe op een vervelende manier tegenaan wordt gelopen. Dan bedoel ik niet eens de liftdeuren in gebouw M die soms echt te snel dichtgaan, en ook niet eens de gesloten deur die je aantreft in de parkeergarage wanneer je je UvT-pasje op je kamer hebt laten liggen. Nee, ik doel dan op het probleem dat de techniek je ervan weerhoud om je recht te halen. Ik zou hier ter illustratie het zeer recente voorbeeld kunnen gebruiken van de Duitse politica Ypsilanti waarvan zonder toestemming een nep interview op Youtube verscheen. Omdat sex beter verkoopt, kies ik toch maar een voorbeeld van een paar jaar geleden. Een Nederlandse keeper was door zijn vriendin gefilmd tijdens een intiem samen zijn (zo geformuleerd om het netjes te houden, in werkelijkheid was het wat minder netjes uiteraard). Zijn vriendin bleek niet zo vriendelijk want zij verkoopt de video per opbod aan de hoogste bieder. De keeper brengt zelf het hoogste bod uit en denkt zo van het probleem af te zijn. Helaas, de vriendin had nog een kopietje en de tape belandt op een website op het Internet. Op dit moment loopt de keeper tegen een dilemma aan. Als hij op wil treden tegen de tape, zal het bekend worden dat deze tape circuleert, en zal het enige effect zijn dat de tape door veel meer mensen bekeken wordt. Erger nog, hij zal ook door veel meer mensen gedownload worden, waardoor de tape overal op het Internet terecht kan komen. Juridische stappen ondernemen tegen de website zal mogelijk leiden tot een verplichting voor deze website om de tape te verwijderen, maar ja, heeft dat nog zin? Wie weet waar de tape inmiddels rondzwerft, en het lijkt geen haalbare kaart om de tape van het hele Internet verwijderd te krijgen. Het dilemma in zulke zaken is dan ook dat je je privacy beter beschermt door geen ruchtbaarheid aan de zaak te geven, doe je dit wel dan komt datgene wat je privé wil houden immers zeker in het nieuws. Een ander goed voorbeeld in dit verband is het stel dat in de Verenigde Staten een rechtszaak heeft aangespannen tegen Google Street View, omdat hierop foto’s van hun huis en zwembad te zien waren. Het stel beschouwt dit als een inbreuk op hun privacy. Door de media aandacht die de rechtszaak gekregen heeft, zijn de foto’s veel wijder verspreid geraakt dan het geval geweest zou zijn indien geen rechtszaak was aangespannen (in deze zaak vraag ik me overigens wel af of privacy de ware reden achter de zaak geweest is, de zucht naar schadevergoeding van Google zou wel eens een belangrijkere motivatie gevormd kunnen hebben). De voorbeelden laten in ieder geval zien dat techniek niet alleen kan bijdragen aan schending van je recht, maar dat de techniek het halen van je recht ook kan bemoeilijken (natuurlijk kan de techniek daar ook aan bijdragen, maar daarover een andere keer meer).

Privacy op Internet is sowieso al discutabel. In de vorige column wees ik er al op dat wij zelf onze privacy omzeep helpen als we alles op sociale netwerksites online zetten. Maar ook moeten we oppassen met de communicatie waarvan wij toch echt verwachten dat deze privé is, zoals blijkt uit het bericht over Skype in het NRC Handelsblad van 3 oktober. Hoewel ieder internet- en telefooncommunicatiebedrijf in China verplicht is om het technisch mogelijk te maken dat de overheid kan meeluisteren en meelezen, werd gedacht dat dit bij Skype, dat uitsluitend gebruik maakt van het internet, niet mogelijk was. Toch heeft een Canadese onderzoeker nu aangetoond dat dit wel het geval is. Er gaan stemmen op dat ook in de VS en Europa inlichtingendiensten toegang hebben tot het Skype-verkeer, de telefoongesprekken in het bijzonder. Als ik dit bericht nu weer combineer met de vele ‘conspiracy theories’ die de ronde doen over Google, Yahoo en andere Internet grootheden, dan vraag ik me toch af: moet ik nu achter de techniek aanhollen, of lekker stil gaan staan en de techniek maar zoveel mogelijk aan mij voorbij laten gaan?

(Colette Cuijpers, SecJure, jaargang 23, dec. 2008-2, p. 63)

Labels: -

Permalink: https://pet-portal.eu/blog/read/333/2010-11-01-Hollen-en-stilstaan.php

Terug


Opmerkingen

0 reacties.

Geen reacties.


Plaats nieuwe reactie

Iedereen kan reageren. Ongeregistreerde gebruikers moeten alle velden invullen. Commentaar mag anoniem zijn.

Naam:
E-mail:
Blog:
Bevestigingscode. (Genereer nieuwe bevestigingscode.)

BBCode is een eenvoudige taal voor het opmaken van reacties. Geldige codes zijn:

bold: [b]Maecenas at nisl.[/b]
italics: [i]Maecenas at nisl.[/i]
underline: [u]Maecenas at nisl.[/u]
url: [url]http://www.mysite.com[/url], [url=http://www.mysite.com]Maecenas at nisl.[/url]
image: [img]http://www.mysite.com/mypic.png[/img]
quote: [quote]Maecenas at nisl.[/quote]
code: [code]Maecenas at nisl.[/code]
size: [size=12]Maecenas at nisl.[/size]
color: [color=#FF0000]Maecenas at nisl.[/color]

Verstuur

© International PET Portal, 2010 | Colofon | Gebruiksvoorwaarden | Privacy Policy